Strategi Manajemen Risiko Dalam Mengantisipasi Fenomena Fluktuasi Harga Komoditas Bahan Pangan (Studi Kasus : Harga Cabai di Jakarta, Tahun 2022)
DOI:
https://doi.org/10.61722/jiem.v3i3.4219Keywords:
Manajemen Risiko; Fluktuasi; Bahan Pangan.Abstract
The increase in population in a region directly impacts on the increase in demand for food needs, which is one of the triggers for the problem of price fluctuations. Therefore, the writing of this article aims to assist readers in recognising the factors that trigger the phenomenon of price fluctuations and provide solutions that can be applied in dealing with it. This article was prepared using the literature study method. The results of the discussion show that natural factors, geopolitics, and government policies are factors that cause the phenomenon of price fluctuations to occur frequently. Based on a case study on the development of the price of large red chillies in DKI Jakarta in 2022, the price increase is influenced by seasonal demand, production, and supply stocks. With good risk management, this phenomenon can be anticipated through production stability, the use of rain shelters, product diversification, and education and information.
References
Alaslan, A. (2021). Metode Penelitian Kualitatif (S. Nurachma (Ed.); 1st Ed.). PT RAJAGRAFINDO PERSADA.
Amruddin, Safruddin, Merung, A. Y., Tangkesalu, D., & Judijanto, L. (2021). DINAMIKA PASAR DAN PENGAMBILAN KEPUTUSAN PETANI: STUDI KASUS STRATEGI AGRIBISNIS DALAM PERUBAHAN LINGKUNGAN. 1871–1877.
Bahtiar, R., & Raswatie, F. D. (2022). Analisis Fluktuasi Harga Pangan Di Kota Bogor. Indonesian Journal Of Agriculture Resource And Environmental Economics, 1(2), 70–81. Https://Doi.Org/10.29244/Ijaree.V1i2.42020
Islam, U., Sumatera, N., As-Syiva, M. H., Islam, U., Sumatera, N., Saprida, E., Islam, U., Sumatera, N., Islam, U., & Sumatera, N. (2025). Srategi Manajemen Resiko Dalam Menghadapi Ketidakpastian Di Pasar Global. 3(1), 156–163.
Khairunnisa, D. A. (2024). Manajemen Risiko Dalam Rantai Pasok Halal Komoditas Sayuran: Studi Kasus Desa Tani Dompet Duafa.
Maharani, G., Ali, S., & Rialmi, Z. (2021). Pengaruh Pelatihan Kerja Dan Penilaian Kinerja Terhadap Kinerja Karyawan Direktorat Umum Dan SDM BPJS Ketenagakerjaan Pusat. JMK (Jurnal Manajemen Dan Kewirausahaan), 6(2), 59. Https://Doi.Org/10.32503/Jmk.V6i2.1516
Marina, I., Sukmawati, D., Juliana, E., & Safa, Z. N. (2024). Dinamika Pasar Komoditas Pangan Strategis: Analisis Fluktuasi Harga Dan Produksi. Paspalum: Jurnal Ilmiah Pertanian, 12(1), 160. Https://Doi.Org/10.35138/Paspalum.V12i1.700
Nahak, K. H. T., Ekayani, N. N. S., & Riasning, N. P. (2021). Pengaruh Volatilitas Arus Kas, Volatilitas Penjualan, Tingkat Hutang Dan Ukuran Perusahaan Terhadap Persistensi Laba Pada Perusahaan Pertambangan Batu Bara Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia (BEI) Periode 2014-2018. Jurnal Riset Akuntansi Warmadewa, 2(2), 92–97. Https://Doi.Org/10.22225/Jraw.2.2.3360.92-97
Octaviani, E. (2019). ANALISIS FLUKTUASI PENJUALAN PRODUK TABUNGAN GEMESS PADA KOPERASI LEMBAGA KEUANGAN MIKRO SYARIAH (LKMS) UKHUWAH BINTANG IHSANI BENGKULU. Institut Agama Islam Negeri Bengkulu.
Partini, & Sari, I. (2022). Kebijakan Pengembangan Kesehatan Pangan Lokal. Agribisnis, 11(1), 78–83.
Putri, S. K. (2022). Fluktuasi Harga Kebutuhan Pokok Pangan Sebelum Dan Selama Pandemi Covid-19 Daerah Produsen Jawa Timur. Agritech : Jurnal Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Purwokerto, 24(2), 221. Https://Doi.Org/10.30595/Agritech.V24i2.11184
Resnia, R. (2012). Fluktuasi Harga Bahan Pangan Pokok (Bapok) Dan Daya Beli Kelompok Masyarakat Berpendapatan Rendah. Buletin Ilmiah Litbang Perdagangan, 6(2), 169–188.
Rosmaniah, S. M., Yuniarsih, T., & Sojanah, J. (2022). Perilaku Kelompok Dan Organisasi Studi Kasus Di Unit Pelaksana Teknis Islamic Tutorial Center Universitas Pendidikan Indonesia. Jurnal Pendidikan Manajemen Perkantoran, 7(2), 251–272. Https://Doi.Org/10.17509/Jpm.V7i2.46985
Sahrain, A. K. (2023). Pengaruh Fluktuasi Harga Emas Dan Strategi Pemasaran Tabungan Emas Terhadap Minat Bertransaksi Nasabag Di Mediasi Dengan Situasi Pandemik Pada Pegadaian Syariah Cabang Gorontalo. Islamic Economics And Finance Journal, 2(2), 93–113.
Salsabilla, D. S., Maulana, B. G., Rhofiah, B. M., & Sukoco, S. A. (2024). PENERAPAN MANAJEMEN RISIKO USAHA MIKRO KECIL DAN MENENGAH ( UMKM ): ( STUDI KASUS ES KUL-KUL MAFIA JEMBER ). 8(6), 1073–1079.
Utomo, D. P. (2022). Analisis Fluktuasi Harga Pangan Di Kabupaten Lombok Timur. JPEK (Jurnal Pendidikan Ekonomi Dan Kewirausahaan), 6(1), 48–62. Https://Doi.Org/10.29408/Jpek.V6i1.5792
Yuditya, A., Hardjanto, A., & Sehabudin, U. (2023). Fluktuasi Harga Dan Integrasi Pasar Cabai Merah Besar (Studi Kasus: Pasar Induk Kramat Jati Dan Pasar Eceran Di DKI Jakarta). Indonesian Journal Of Agriculture Resource And Environmental Economics, 2(1), 1–13. Https://Doi.Org/10.29244/Ijaree.V2i1.50669
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 JURNAL ILMIAH EKONOMI DAN MANAJEMEN

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.