ANALISIS KANDUNGAN ZAT BERBAHAYA PADA MAKANAN MENGGUNAKAN BAHAN ALAMI (EKSTRAK BUAH NAGA DAN EKSTRAK KUNYIT)
DOI:
https://doi.org/10.61722/jinu.v2i5.6049Keywords:
borax, formalin, snacksAbstract
Chemicals such as formalin and borax are actually chemicals that can only be used for purposes outside the body, meaning that borax and formalin are not allowed to enter the human body because they will have a serious impact on damaging the organs inside. The purpose of this study was to determine the presence of formalin and borax in snacks at SD Swasta Tj.Anom. This research method is experimental research and then covers the entire research. This study uses turmeric and dragon fruit extracts as research materials. indicators. The results of several samples observed by researchers contain formalin, namely sausages, instant noodles. And some samples contain borax, namely sausages, meatballs and instant noodles. Based on the results of the study, it was found that there are dangers posed when consuming foods that contain a lot of borax and formalin, one of which can damage liver and kidney function and can even trigger cancer.
References
Aeni, N., Karim, A., & Dali, S. (2017). Analisis Bahan Pengawet pada Ikan Teri Asin (Stolephorus sp.) dari Pasar Tradisional Kota Makassar. OJP.HI,10.Skripsi.URL:http://digilib.unhas.ac.id/uploaded_files/temporary/DigitalCollection/NWI5MjYyMDU3NTlkNGYzMjViYTFmZmNkYzMwNmRmZGQ3ZDFjZTBmMw==.pdf(Accessed on November 18, 2022)
Fauziah, R. R. (2014). Kajian keamanan pangan bakso dan cilok yang berdar di lingkungan universitas jember ditinjau dari kandungan boraks, formalin dan TPC. Jurnal Agroteknologi, 8(01), 67–73.URL:http://jurnal.unej.ac.id/index.php/JAGT/article/view/2260.(Accessed on November 19, 2022)
Fuad, N. R. (2015). Identifikasi Kandungan Boraks pada Tahu pasar Tradisional di Daerah Ciputat. 2014.URL:http://repository.uinjkt.ac.id/dspace/handle/123456789/25800. (Accessed on November 18, 2022)
Irfin, Z., Rulianah, S., & Santosa, S. (2023). PENYULUHAN, IDENTIFIKASI P3 PADA MAKANAN-MINUMAN DI KELOMPOK USAHA DESA SUKONOLO KECAMATAN BULULAWANG. Jurnal Pengabdian Polinema Kepada Masyarakat, 10(2), 63-69.
Larasati, P., Karim, A., & Fauziah, I. (2019). Uji Kandungan Boraks pada Makanan Berbahan Dasar Daging dengan Menggunakan Ekstrak Kunyit dan Ekstrak Bawang Merah yang Dijajakan di SekolahDasar di Kecamatan Percut Sei Tuan. Jurnal Ilmiah Biologi UMA (JIBIOMA), 1(2), 72–76.DOI:https://doi.org/10.31289/jibioma.v1i2.165 (Accessed on November 19, 2022)
Mendano, M. (2021). Analisis Kandungan Formalin Pada Mie Basah Di Beberapa Pasar Tradisional Kota Pekanbaru Menggunakan Kulit Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus) Sebagai Bahan Ajar IPA SMP/MTS Kelas VIII Pada Materi Zat Aditif. Universitas Islam Riau
Mudzkirah, I. (2016). Identifikasi Penggunaan Zat Pengawet Boraks dan Formalin Pada Makanan Jajanan di Kantin UIN Alauddin Makassar Tahun 2016. Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar.
Nasution, A. S. N. A. S., & Ervina, A. E. S. S. A. (2019). Use Anthocyanin Extract from Dragon Fruit Peel to Identification Formalin in Tofu With Simple Methods:Pemanfaatan EkstrakAntosianin dari Kulit Buah Naga Untuk Identifikasi Formalin Pada Tahu dengan Simple Methods.Jurnal Gizi KH, 1(2), 5.(Accessed on November 20, 2022)
Nida, A., Qurrotu'Aini, F., & Wiyono, S. A. (2023). Test of Borax and Formalin on Snacks with Turmeric and Dragon Fruit Extracts at SMAN 1 Nguter, Sukoharjo. Jurnal Biologi Tropis, 23(1), 451-458.
Sari, N. K., Widyantara, L. A., Putri, A. K. R., & Flanforistina, S. (2018). Pemukul Naga (Pemanfaatan Kulit Buah Naga) dan Perasan Jeruk Nipis Sebagai Alat Alami Pendeteksi Adanya Boraks dalam Pentol. Proposal Program Kreativitas Mahasiswa.(Accessed on November 18, 2022)
Singgih, H. (2017). Uji kandungan formalin pada ikan asin menggunakan sensor warna dengan bantuan FMR (Formalin Main Reagent). Jurnal Eltek, 11(1), 55–70.URL:http://eltek.polinema.ac.id/index.php/eltek/article/view/5. (Accessed on November 20, 2022)
Wijaya, D. (2011). Waspadai Zat Adiktif Dalam Makananmu.(Accessed on November 18, 2022).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 JURNAL ILMIAH NUSANTARA

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.