Analisis Rantai Pasok Kopi Pada PT Bogor Kopi Indonesia di Bogor
DOI:
https://doi.org/10.61722/jmia.v1i3.1432Keywords:
Supply chain, robusta coffee, coffee beanAbstract
PT Kopi Bogor Indonesia is a company that provides coffee plantation products and guidance for coffee farmers in Bogor. This research was conducted using a survey method with primary and secondary data. Primary data was obtained from interviews with the owner of PT Bogor Kopi Indonesia. The analysis method used is qualitative descriptive analysis. The actors in each supply chain include coffee farmers, the head of farmer partners, PT Bogor Kopi Indonesia, PT Aradea Bogor Kopi, and cafes. The performance of this robusta coffee supply chain is measured by tracing the flow of goods, money, and information. The distribution level in the PT Bogor Kopi Indonesia supply chain is level 3 because there are 3 intermediaries from the supplier to the end consumer. The supply chain strategy used is responsive and the distribution strategy uses a warehousing strategy with a FIFO system. The contribution of farmers in the supply chain is 91% and 95%.
References
Adriansyah. (2016). PENGARUH PRAKTEK SCM TERHADAP RESPON RANTAI PASOKAN DAN KEUNGGULAN BERSAING SERTA DAMPAKNYA TERHADAP KINERJA PERUSAHAAN (Studi Pada UKM Di Kabupaten Sleman). 1–12.
Amrozi, Y., Ramadhan, H., & Maulana, M. I. (2022). Responsive Strategy Versus Efficiency Strategy On New Product Launches (A Study Literature). MEDIA EKONOMI, 22(1), 45–52.
Aprilia, N. M., Baidlowi, H. I., & Dwihandoko, T. H. (2020). ANALISIS PERHITUNGAN PERSEDIAAN DENGAN METODE FIFO, LIFO DAN AVERAGE PADA UKM MEGAH SANDAL MOJOKERTO TAHUN 2020. 1–11.
Badan Pusat Statistik (BPS). (2024). Https://Www.Bps.Go.Id/.
Geha, A., Putu Nursiani, N., & Amtiran, P. Y. (2021). ANALISIS ALIRAN BARANG, ALIRAN UANGDAN ALIRAN INFORMASI PADA USAHA KECIL EMPING JAGUNG SIMA INDAH KELURAHAN SIKUMANA. GLORY Jurnal Ekonomi Dan Ilmu Sosial, 2(2), 119–133.
Iswahyudi, & Sustiyana. (2019a). POLA SALURAN PEMASARAN DAN FARMER’S SHARE JAMBU AIR CV CAMPLONG. Jurnal Hexagro, 3(2), 33–38.
Iswahyudi, & Sustiyana. (2019b). POLA SALURAN PEMASARAN DAN FARMER’S SHARE JAMBU AIR CV CAMPLONG. Jurnal Hexagro, 3(2), 33–38.
Mizani, T. T., & Azis, A. M. (2021). Analisis kerangka kerja, aliran, dan hambatan rantai pasokan. Jurnal Manajemen Maranatha, 21(1), 17–24. https://doi.org/10.28932/jmm.v21i1.4040
Mulyana, M. (2019). STRATEGI DISTRIBUSI. EKMA 4216 MANAJEMEN PEMASARAN, 51–56.
Noviantari, K., Hasyim, A. I., & Rosanti, N. (2015). ANALISIS RANTAI PASOK DAN NILAI TAMBAH AGROINDUSTRI KOPI LUWAK DI PROVINSI LAMPUNG. JIIA, 3(1), 10–17.
Prasetyo, M. B., & Ngaini, S. N. (2022). Pengaruh Manajemen Rantai Pasok terhadap Daya Saing Melalui Efisiensi Produksi. Selekta Manajemen: Jurnal Mahasiswa Bisnis & Manajemen, 01(04), 209–220. https://journal.uii.ac.id/selma/index
Purnama, A., Noor, T. I., & Yusuf, M. N. (2021). ANALISIS RANTAI PASOK CABAI RAWIT DI DESA CIANDUM KECAMATAN CIPATUJAH KABUPATEN TASIKMALAYA. Jurnal Ilmiah Mahasiswa AGROINFO GALUH, 8(2), 313323.
Ratna, Berliana, D., & Fitriani. (2022). Analisis Rantai Pasok (Supply Chain) Kopi Robusta di Kabupaten Lampung Barat. Prosiding Seminar Nasional Pembangunan Dan Pendidikan Vokasi Pertanian, 3(1), 180–190. https://doi.org/10.47687/snppvp.v3i1.304
Shoffiyati, P., Noer, M., Syahni, R., & Asrinaldi. (2019). ANALISIS KINERJA RANTAI PASOK AGROINDUSTRI KAKAO DI KABUPATEN LIMA PULUH KOTA, PROVINSI SUMATERA BARAT. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 29(1), 27–33. https://doi.org/10.24961/j.tek.ind.pert.2019.29.1.27
Sucahyowati, H. (2011). MANAJEMEN RANTAI PASOKAN (SUPPLY CHAIN MANAGEMENT). GEMA MARITIM, 13(1), 20–28.
Sumarni, M. (2021). ANALISIS FARMER’S SHARE KOMODITAS BAWANG MERAH. Jurnal Agercolere, 3(2), 52–58. https://doi.org/10.37195/jac.v3i2.130
Susanti, P., Wisnubroto, P., & Parwati, C. I. (2018). ANALISIS PERSEDIAAN BIAYA BAHAN BAKU DENGAN MENGGUNAKAN METODE FIFO, LIFO, DAN AVERAGE COST PADA PRODUKSI MAJALAH DJAKA LODANG PADA PT MURIA BARU. Jurnal REKAVASI, 6(2), 91–99.
Tampubolon, V. R., & Surjasa, D. (2022). Pengaruh manajemen rantai pasok dan SDM terhadap kinerja pada perusahaan gas bumi. KINERJA: Jurnal Ekonomi Dan Manajemen, 19(3), 603–613.
Tanjung, Z. P., Tambunan, Y. S., & Lubis, R. H. (2023). PENERAPAN METODE FIFO DAN METODE LIFO DALAM MENJAGA EFEKTIVITAS PERSEDIAAN PUPUK (STUDI KASUS PT. CAHAYA PELITA ANDHIKA) KABUPATEN TAPANULI TENGAH. Jurnal Ekonomi Bisnis Dan Manajemen, 1(1).
Widyasari, N., Palinggi, Y., & Hermanto, M. (2021). ANALISIS PENERAPAN METODE FIRST IN FIRST OUT ( FIFO ) DAN AVERAGE UNTUK PENILAIAN PERSEDIAAN KERTAS HVS PADA MUARA KAMAN COPY & PRINT CENTER DI TENGGARONG. JEMI, 2121(2), 1.
Yulian, N. F., Kuswardhani, N., & Amilia, W. (2019). IDENTIFIKASI DAN ANALISIS STRUKTUR RANTAI PASOK KOPI RAKYAT ROBUSTA KECAMATAN BANGSALSARI, JEMBER. Jurnal Agroteknologi, 13(01), 10–15.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 JURNAL MULTIDISIPLIN ILMU AKADEMIK

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.