ANALISIS MANAJEMEN RISIKO PADA INDUSTRI KAFE UNTUK MENINGKATKAN EFISIENSI DI “KAFE MUKA BUMI”

Authors

  • Nazhara Azmi Universitas Muhammadiyah Bandung
  • Rd. Ghina Fithriyah Universitas Muhammadiyah Bandung
  • Syahla Mutia Aini Universitas Muhammadiyah Bandung
  • Asep Suwarna Universitas Muhammadiyah Bandung

DOI:

https://doi.org/10.61722/jaem.v2i1.4057

Keywords:

Café; Risk Management, Muka Bumi Café, Efficiency

Abstract

Risk management is an important element in managing a cafe business to improve efficiency and ensure operational sustainability. This research aims to analyze risk management at “Muka Bumi Café” with a focus on Operational Risk, Human Resources Risk, Financial Risk, Marketing Risk, and Inherent Risk. This research uses qualitative methods with data collection techniques through interviews, observation, and data analysis. The results showed that Muka Bumi Cafe has implemented a comprehensive risk management strategy, through risk identification, measurement, and control. This research provides a practical contribution for café managers in building resilient risk management.

References

Arifudin, O., Wahrudin, U., & Rusmana, F. D. (2020). Manajemen risiko. Penerbit Widina.

As Sajjad, M. B., Kalista, S. D., Zidan, M., & Christian, J. (2020). ANALISIS MANAJEMEN RISIKO BISNIS. JURNAL AKUNTANSI UNIVERSITAS JEMBER, 18(1), 51. https://doi.org/10.19184/jauj.v18i1.18123

Bado, B., Tahir, T., & Supatminingsih, T. (2023). Studi Social Climber Gen-Z dan Perilaku Ekonominya. Journal of Economic Education and Entrepreneurship Studies, 4(1), 503–526. https://doi.org/10.26858/je3s.v4i1.396

Br Tarigan, E. A., Jeni Sinurat, Ibersina Br Ginting, Rossy Pratiwi Sihombing, & Putri Kemala Dewi Lubis. (2024). Analisis Manajemen Risiko Operasional Pada Rumah Makan Ondo Grill Batak. Maeswara : Jurnal Riset Ilmu Manajemen dan Kewirausahaan, 2(3), 297–303. https://doi.org/10.61132/maeswara.v2i3.964

Hastin Nuraini. (2022). Manajemen Risiko Untuk Meminimalisir Masalah Perusahaan. OPTIMAL Jurnal Ekonomi dan Manajemen, 2(3), 339–350. https://doi.org/10.55606/optimal.v2i3.1366

Lisnawati, T., Hussaen, S., Nuridah, S., Pramanik, N. D., Warella, S. Y., & Bahtiar, M. Y. (2023). Manajemen Risiko dalam Bisnis E-commerce: Mengidentifikasi, Mengukur, dan Mengelola Risiko-risiko yang Terkait. 7.

Muftiasa, A., Wibowo, L. A., Hurriyati, R., & Rahayu, A. (2023). Kebijakan Lindung Nilai (Hedging) pada Perusahaan untuk Menjamin Kinerja Perusahaan. Akuntansi : Jurnal Akuntansi Integratif, 9(1), 102–118. https://doi.org/10.29080/jai.v9i1.1234

Munawwaroh, Z. (2017). ANALISIS MANAJEMEN RISIKO PADA PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN DALAM UPAYA MENINGKATKAN MUTU PENDIDIKAN. Jurnal Administrasi Pendidikan, 14(2), 71–79. https://doi.org/10.17509/jap.v24i2.8295

Nalhadi, A., & Rizaal, A. (2015). IDENTIFIKASI BAHAYA DAN PENILAIAN RISIKO K3 PADA TINDAKAN PERAWATAN & PERBAIKAN MENGGUNAKAN METODE HIRARC (HAZARD IDENTIFICATION AND RISK ASSESMENT RISK CONTROL) PADA PT. X.

Saifulloh, S., Pamungkas, R., & Sari, D. A. (2023). Analisis Manajemen Risiko Pada UMKM Keripik Singkong “Sugi” Menggunakan SWOT Dan Matrik Risiko. Gontor Agrotech Science Journal, 8(3), 118–124. https://doi.org/10.21111/agrotech.v8i3.9398

Downloads

Published

2025-02-12