Pemanfaatan Teknologi Aquaponik Tanaman Kangkung dan Budidaya Ikan Lele dalam Ember di Desa Gelam, Kecamatan Candi, Sidoarjo

Authors

  • Binti Azizatun Nafi’ah Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Ahmad Bagus Rohim Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Desnita Mazaya Choirunisa Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Fadia Hana Khairani Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Fernanda Putri Jelita Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Mochammad David Hardiansyah Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Cyntya Dwi Permata Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Sisilia Srikandi Mukti Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Elvi Anggino Erzon Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Reiga El Rafif Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Anggie Devitasari Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur

DOI:

https://doi.org/10.61722/japm.v2i5.2446

Keywords:

Aquaponics; Budikdambe; Community Empowerment; Environmentally Friendly Technology; Food Security

Abstract

Aquaponics technology integrates aquaculture and hydroponics, utilizing space and resources efficiently for fish and plant cultivation. This community service program introduces aquaponics technology based on "Budikdamber" (fish farming in a bucket) in Gelam Village, Candi District, Sidoarjo. The activity aims to enhance community skills in utilizing environmentally friendly technology and supporting local food security. The training provided involves the creation of a simple aquaponics system with catfish and water spinach, which can be implemented in small spaces. As a result, the people of Gelam Village showed high enthusiasm for this technology, demonstrating great potential for sustainable agricultural development. The implementation of this aquaponics system is expected to provide economic added value and serve as an example for other villages.

References

Hadi, A., Iskandar, I., Khazanah, W., & Rolando, M. (2021). Kombinasi pengemasan vakum dan iradiasi untuk memperpanjang masa simpan ikan kayu (Keumamah). AcTion: Aceh Nutrition Journal, 6(2), 181–188.

Khodijah, N. S., Arisandi, R., Saputra, H. M., & Ratna Santi, S. P. (2022). Pertumbuhan dan hasil kangkung akuaponik dengan perlakuan berbagai jenis pupuk foliar dan padat tebar lele pada sistem Budikdamber lele-kangkung. Jurnal Kulivasi, 21(1).

Mojiono, M., Qomariah, N., & Riana, F. (2020). Diseminasi Teknik Budikdamber Lele untuk Produksi Pangan Skala Rumah Tangga Selama Pandemi Covid-19. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 5(4), 917–926.

MT, E. A. S., & Kom, R. D. M. (2018). Otomasi Sistem Hidroponik DFT (Deep Flow Technique) Berbasis Arduino Android dengan Memanfaatkan Panel Surya sebagai Energi Alternatif. ELINVO (Electronics, Informatics, and Vocational Education), 3(2), 30–37.

Scabra, A. R., Wahyudi, R., & Rozi, F. (2021). Introduksi Teknologi Budikdamber Di Desa Gondang Kabupaten Lombok Utara. Indonesian Journal of Fisheries Community Empowerment, 1(2), 171–179.

Downloads

Published

2024-08-21