Cooking Class Panna cotta dan Mie dari Pakcoy sebagai Sarana Pemberdayaan Perempuan untuk Mendukung SDG 5

Authors

  • Binti Azizatun Nafi’ah Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Ahmad Bagus Rohim Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Laras Ayu Maulida Zahra Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Nisa Febriyanti Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Rohadatul Sabila Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Putri Hana Febrian Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Riesa Winanda Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Noor Bagas Anggono Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Salisyah Salsabilah Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Salsabila Puspita Wulandari Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Alvien Nosiko Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur

DOI:

https://doi.org/10.61722/japm.v2i5.2456

Keywords:

Cooking class; Noodles; Pakcoy; Panna cotta; and Women empowerment

Abstract

Pakcoy is a highly nutritious vegetable that has significant health benefits. This community service project aims to promote healthy eating and economic empowerment in Gelam Village by introducing innovative culinary techniques using locally grown pakcoy. Through cooking classes, participants learned to make nutritious and delicious dishes such as panna cotta and noodles using this versatile vegetable. The project successfully engaged local women, fostering a sense of community and providing them with new skills that have the potential to start their own businesses. By diversifying agricultural products and promoting value-added processing, this initiative contributes to sustainable village development and empowers women to play a more active role in the community economy.

References

Andayani, S., Paramita, N. M. S., Fatimah, E. R., Ambarastuti, R. D., PR, M. K., & DS, Y. I. (2021). Pemberdayaan Ekonomi Di Panti Asuhan Putri Aisyiyah Malang Melalui Pelatihan Masakan Jepang. BERNAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 41–47.

Diwanti, D. P., Andriyani, E., & Herawati, R. S. (2019). Pemberdayaan Perempuan Melalui Bina Usaha Ekonomi Keluarga ‘Aisyiyah (BUEKA). NUSANTARA: Jurnal Ilmu Pengetahuan Sosial, 6(2), 194–207.

Nurita, R. F. (2016). Upaya pemberdayaan ibu rumah tangga di Desa Kalirejo Lawang dengan tujuan memotivasi kewirausahaan mandiri. Abdimas: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Merdeka Malang, 1(1).

Sudirman, F. A., & Susilawaty, F. T. (2022). Kesetaraan Gender Dalam Tujuan Pembangunan Berkelanjutan (Sdgs): Suatu Reviuw Literatur Sistematis. Journal Publicuho, 5(4), 995–1010.

Sutresna, I. W., & Jaya, I. K. D. (2023). Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Pakcoy (Brassica Chinensis L.) Akibat Perlakuan Dosis Beberapa Pupuk Kandang. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agrokomplek, 2(1), 195–202.

Downloads

Published

2024-08-22