Pengolahan Petai Cina sebagai Makanan Bernilai Ekonomi (Upaya Peningkatan Petani Petai Cina)

Authors

  • Mohammad Djaelani Universitas Sunan Giri Surabaya
  • Nurul Masithoh Universitas Sunan Giri Surabaya
  • Samuji Samuji Universitas Sunan Giri Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.61722/japm.v3i3.4859

Keywords:

processed petai cina, increasing petai cina farmers, Wedungsari, Waru District, Sidoarjo Regency

Abstract

Not many people know the benefits or uses of the lamtoro tree or what is commonly called petai cina which has the Latin name Leucaena Leucocephala which is a type of shrub. Through an empowerment program carried out in Wedungsari Village, Waru District, Sidoarjo Regency, where there are many petai cina farmers, a community service program was held with an orientation to support the productivity of farmers in the village and provide nutrition through food that has economic value. Through the community service method with stages of socialization, empowerment (training), independent appeals to evaluation, the results obtained were that this program showed the success of increasing farmer productivity by making various foods from petai cina that can be traded and become food that meets family nutrition at an economical price.

References

A’immatul Fauziyah Et Al. (2024). Analisis Kandungan Gizi, Total Fenol, Dan Sifat Organoleptik Tempe Dengan Substitusi Biji Lamtoro (Leucaena Leucocephala). Gizi Indonesia, 47(1).

Abrar Prasanna Addarda. (2023). Pengembangan Sajian Kuliner Kabupaten Jombang, Jawa Timur. Politeknik Pariwisata Pariwisata NHI Bandung. Diambil Dari Http://Repository.Poltekpar-Nhi.Ac.Id/2538/2/TA_2020406091_COVER.Pdf

Amin Tohari Et Al. (2025). Pemberdayaan Ekonomi Lokal: Pendampingan Digital Marketing Untuk UMKM Jatirejo. Jompa Abdi, 4(1).

Amira Zahra Pramesthi Et Al. (2024). Eksplorasi Keanekaragaman Hayati Tanaman Konsumsi Di Pekarangan Desa Sumber RW 07 Surakarta Integrasi Fungsi Pangan Dan Pengobatan. Innovative, 4(6).

Apriano I’tisham Adam Et Al. (2024). Pelatihan Dan Pengenalan Inovasi Kopi Herbal Lamtoro Terhadap Warga Desa Tawar Kabupaten Mojokerto. Prosiding Patriot Mengabdi, 3(1), 313–322.

Aulia, N. R. (2021). Peran Pengetahuan Gizi Terhadap Asupan Energi, Status Gizi Dan Sikap Tentang Gizi Remaja. JIGK, 2(2).

Dedin Finatsiyatull Rosida. (2022). Lmtoro Gung (Produk, Sifat Fungsional Dan Manfaatnya. Sidoarjo: Indomedia Pustaka.

Della Della Nurjanah. (2023). Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga Untuk Pengobatan Diabetes Melitus Tipe 2. Herbal Medicine Journal, 6(2).

Endah Uji Astuti Et Al. (2024). Mutu Organoleptik Dan Tingkat Penerimaan Produk Food Bars Substitusi Tepung Kelor, Lamtoro, Dan Bonggol Jagung Sebagai Makanan Tambahan Balita Stunting. Ghidza, 8(2).

Fera Listya Sandra Dewi Et Al. (2023). Penyuluhan Budidaya Tanaman Obat Tradisional Seacara Baik Dan Benar Di Desa Peniron, Kecamatan Pejagon,Kabupaten Kebumen. Jatimas, 3(1).

Feri Wibowo Et Al. (2025). Pemberdayaan Petani Milenial Melalui Kegiatan Produksi Bibit Mandiri Berkualitas Di Desa Mundu. Lebah, 18(2).

Ilham Jaya Et Al. (2025). Sosialisasi Gemar Makan Ikan Sebagai Upaya Peningkatan Gizi Pada Anak Sekolah Dasar. Jurnal Abdi Techno, 5(1).

Juliyanty Akuba Et Al. (2022). Efektivitas Penurunan Kadar Glukosa Darah Daun Lamtoro (Leucaena Leucocephala L.) Pada Mencit Jantan (Mus Muscullus L.). JSSCR, 4(1). Diambil Dari Https://Ejurnal.Ung.Ac.Id/Index.Php/Jsscr/Article/View/14913

Kemenkes Poltekes Makassar. (2025). Isu Gizi Yang Kemungkinan Muncul Di Tahun 2025: Tantangan, Pelatihan, Dan Kompetensi Yang Diperlukan Mahasiswa Gizi. Diambil Dari Https://Gizi.Poltekkes-Mks.Ac.Id/Isu-Gizi-Yang-Kemungkinan-Muncul-Di-Tahun-2025-Tantangan-Pelatihan-Dan-Kompetensi-Yang-Diperlukan-Mahasiswa-Gizi/#:~:Text=Pada Tahun 2025%2C Dunia Gizi,Pendidikan Dan Pendekatan Intervensi Gizi.

Khairunnisa Jihan Koesnadi. (2023). Sajian Set Menu Fine Dining Kabupaten Grobogan, Jawa Tengah. Politeknik Pariwisata NHI Bandung. Diambil Dari Http://Repository.Poltekpar-Nhi.Ac.Id/2599/3/TA_2020406095_COVER.Pdf

Mochamad Sugiarto Et Al. (2025). Kompetensi Penyuluh Pertanian Untuk Pemberdayaan Peternak Sapi Potong Di Kabupaten Banjarnegara. Jurnal Penyuluhan, 21(1).

Muhammad Fajar Ramadhan Et Al. (2025). Edukasi Label Pangan Pilihan Lebih Sehat Untuk Mewujudkan Gizi Seimbang Di MAN 2 Kota Bogor. Al-Khidma, 5(1).

Raihanah Gustriputri Et Al. (2025). Implementasi Kebijakan Percepatan Penurunan Dan Pencegahan Stunting Terintegrasi Kelurahan Margomulyo Kabupaten Ngawi. Journal Of Public Policy And Management Review, 14(14).

Rizki Agung Wibowo. (2025). Pemberdayaan Masyarakat Dalam Digitalisasi Keuangan UMKM Melalui Pelatihan Libreoffice Calc. Dedikasi, 7(1).

Zebua Et Al. (2022). Toksisitas Galaktomanan Fosfat Biji Lamtoro (Leucaena Leucocephala). Medan: Universitas Tjut Nyak Dhien Press.

Downloads

Published

2025-05-31

Issue

Section

Articles