PEMBUATAN KERIPIK DARI LIMBAH DEBOG PISANG DI DESA PONDOK BUNGUR KECAMATAN RAWANG PANCA ARGA
DOI:
https://doi.org/10.61722/japm.v3i4.6026Keywords:
Community Service, Banana Pseudo-Stem, Skills, Entrepreneurship, EmpowermentAbstract
This community service activity aims to enhance the skills and entrepreneurial spirit of local residents, particularly housewives in Pondok Bungur Village, Rawang Panca Arga Subdistrict, Asahan Regency, through training on utilizing banana pseudo-stem (debog) waste into value-added chip products. The background of this program lies in the underutilization of household organic waste, which poses both environmental and economic challenges. The implementation method includes socialization, material delivery, hands-on training, and participatory evaluation using Focus Group Discussions (FGDs). The evaluation process applied two relevant approaches: participatory and reflective evaluation to gather feedback from participants, and problem-based evaluation to identify and solve technical barriers during the training. The results showed a significant improvement in participants' understanding, practical skills, and motivation to process banana pseudo-stem waste into economically valuable products. Moreover, some participants demonstrated an initiative to start small-scale businesses based on local resources. This activity proves that training on organic waste utilization can be a sustainable strategy for family economic empowerment.
References
Ariyani, E. D., & Aulia, A. H. (2021). Program Pemberdayaan Masyarakat dalam Upaya Peningkatan Kesejahteraan Keluarga di Wilayah Kelurahan Sungai Andai Kota Banjarmasin. Prosiding Seminar Nasional Lingkungan Lahan Basah, 6 (2)(1), 8.
Azizah, Y., Amin, S., Maspufah, H., & Supeni, N. (2025). Pelatihan Pengolahan Limbah Gedebog Pisang menjadi Keripik sebagai Produk Ramah Lingkungan. Welfare : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(1), 64–69.
Busri, A. H., Ardiansyah, M. T., Wulansari, D., & Ashari, F. K. Z. (2024). Pengolahan Limbah Pertanian Tongkol Jagung (Menjadi Briket) Bernilai Ekonomi Bagi Masyarakat Desa Tebluru. Opportunity Research and Community Service Journal, 2(2), 146–160.
Gusri, L., Irawan, B., & Raudhati, E. (2024). Pelatihan Inovasi Pemanfaatan Limbah Gedebog Pisang Produk Komersil. Jurnal Akademik Pengabdian Masyarakat, 2(6), 247–252.
Gustiawati, R., Kurniawan, F., Fahrudin, & Resita, C. (2022). Sosialisasi Pengembangan Instrumen Partisipatif Berbasis Refleksi Diri dalam Penilaian Pembelajaran Pendidikan Jasmani, Praktik Merdeka Belajar. Jurnal Unsika, 2(4), 125–129.
Japina, H., Widya, H., & Bina, A. (2025). Pemberdayaan Masyarakat Dalam Pembuatan Kerupuk Dan Permen Jahe Dari Ampas Kelapa Di Kelurahan Gambir Baru Kecamatan Kisaran Timur. Jurnal Pengabdian Bukit Pengharapan, 5(1), 25–34.
Maghfuri, A. (2023). Strategi Pemanfaatan Limbah Pertanian Untuk Peningkatan Nilai Ekonomi Dan Lingkungan Di Kabupaten Cilacap. Jurnal Inovasi Daerah, 2(2), 144–156.
Mutmainnah, L., Musyarrafah, A. N., & Farid, U. M. (2023). Pemanfaatan Pohon Pisang (Musa Paradisiaca L.) Sebagai Produk Umkm Desa Larangan Perreng “Taro Pisang.” ABDISUCI : Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat, 1(3), 97–103.
Riasari, A. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Pemanfaatan Limbah Pelepah Pisang Untuk Meningkatkan Ekonomi Masyarakat (Desa Marga Mulya Kec. Bumi Agung Kab. Lampung Timur). NUSANTARA Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(4), 44–53.
Risnawati, H., & Saifudin, A. (2025). Daur Ulang Limbah Menjadi Kerajinan Tangan Untuk Menambah Pendapatan Masyarakat Sekitar Kampus. Jurnal IKRAITH-ABDIMAS, 9(1), 185–194.
Rosariatuti, R., Sumani, & Herawati, A. (2018). Pemanfaatan Batang Pisang Untuk Aneka Produk Makanan Olahan di Kecamatan Jenawi, Karanganyar. PRIMA: Journal of Community Empowering a Services, 2(1), 21–29.
Sari, A. N., Hak, N., & Alfiah, E. (2024). Uin Fatmawati Sukarno Bengkulu Fakultas Ekonomi Dan Bisnis Islam. Edunomika, 8(3), 1–8.
Saud, O. R., Putri, F., Sofyan, M., Saud, O. R., Oktafianus, O., Utami, W. S., Nugroho, A., & Syarifudin, A. (2025). Pelatihan Pengolahan Sampah Organik Menjadi Pupuk Cair dan Padat Di Dusun Putak Desa Loa Duri Ilir. ABDIKU: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Mulawarman, 4(1), 1–8.
Triwulan Dari, S., Rizkiyah, N., Ramadhani, S. E., Anas, F., & Fatlurahman. (2025). Sosialisasi Pembuatan Pupuk Organik Cair Kulit Singkong (Porsi) Pada Kelompok Tani Dusun Semen. Proficio: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1), 31–40.
Une, S., Dahlan, S. A., & Saman, W. R. (2023). Pemanfaatan Limbah Batang Pisang Menjadi Produk Bernilai Jual Sebagai Upaya Peningkatan Ekonomi Masyarakat Desa Reksonegoro Kabupaten Gorontalo. Jurnal Pengabdian Masyarakat Teknologi Pertanian, 2(2), 207–214.
Zakiyah, M. D., Ulya, F., Surbakti, D. B., Supriyadi, D. S. A., Pratama, A. J., Nurulhaq, M. I., Budiarto, T., Hasian, W., & Situmeang8, Ratih Kemala Dewi9, Restu Puji Mumpuni10, E. W. (2025). Pemberdayaan UMKM Cihil Food melalui Inovasi QR Code. Harmoni Sosial: Jurnal Pengabdian Dan Solidaritas Masyarakat Volume, 2(2), 42–52.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 JURNAL AKADEMIK PENGABDIAN MASYARAKAT

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.