Analisis Peningkatan Omzet dan Profitabilitas pada UMKM Bakso Kuah Di Lapangan Vatulemo Kota Palu

Authors

  • Nuramanda Rizkiyah Universitas Tadulako
  • Dinda Ayu Sintawati Universitas Tadulako
  • Lia Natalia Sonda Universitas Tadulako
  • Suasa Suasa Universitas Tadulako
  • Dandan Haryono Universitas Tadulako
  • Nurhayati Hamid Universitas Tadulako

DOI:

https://doi.org/10.61722/japm.v3i6.7247

Keywords:

Micro, small and medium enterprises, meatball soup, turnover, profitability

Abstract

The existence of Micro, Small, and Medium Enterprises, particularly the meatball soup business in Vatulemo Field, Palu City, plays a crucial role in strengthening the local economy by providing employment and encouraging community creativity. This study aims to explore the factors influencing the increase in turnover and profitability of the meatball soup Micro, Small, and Medium Enterprises. The method applied is a case study with a qualitative approach, which aims to identify internal and external factors that contribute to business growth. The analysis results show that the characteristics of a product that is in high demand, a strategic location, and effective business management are the main strengths, while limited capital and marketing management remain challenges. Great opportunities arise from high market demand and government support, but the existence of business competition and rising raw material costs are threats that must be considered. With the use of appropriate strategies, Micro, Small, and Medium Enterprises can significantly increase turnover and profitability.

References

Agustina, L., Mulyati, M., & Chakim, M. H. R. (2023). Strategi Bisnis UMKM Bakso Mitra Dalam Menghadapi Kompetitor di Desa Riau Kabupaten Bangka. JMARI, 4(1), 65–76. https://doi.org/10.33050/jmari.v4i1.2695

Dwi Anggraen, F., Hardjanto, I., & Hayat, A. (2013). PENGEMBANGAN USAHA MIKRO, KECIL, DAN MENENGAH (UMKM) MELALUI FASILITASI PIHAK EKSTERNAL DAN POTENSI INTERNAL _6WXGL.DVXVSDGD.HORPSRN8VDKD3(PSLQJ-DJXQJ¥GL.HOXUDKDQ3DQGDQZDQJL Kecamatan Blimbing, Kota Malang). Jurnal Administrasi Publik, 1, 1286–1295.

Dyatri Utami Arina Absari. (2023). Analysis Of The Application Of Food Cost Control With Cost Volume Profit Analysis To Optimize The Profit Of Ocean Garden Restaurant. International Journal of Economic Research and Financial Accounting (IJERFA), 1(3). https://doi.org/10.55227/ijerfa.v1i3.36

Eka Putri, E., Yuliandri, F., Yulia Rahayu, I., Duha, J., Salmia, P., & Bayu Putra, R. (t.t.). Strategi Pemasaran Sebagai Upaya Untuk Meningkatkan Omzet Penjualan (pada cafe rajo corner dipadang). Jurnal Pengabdian Masyarakat: Pemberdayaan, Inovasi dan Perubahan.

Faizal, I., Nanda, I., Ariestiandy, D., & Ernawati, T. (2021). Pengembangan Sistem Informasi Pengelolaan Keuangan Bagi Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM). Jurnal Sistem Komputer dan Informatika (JSON), 3(2), 81. https://doi.org/10.30865/json.v3i2.3590

Fitriani, A., Suci, R. G., Putri, C. F., & Harahap, P. D. S. (2025). MANAJEMEN STRATEGI DALAM MENGGUNAKAN ANALISIS SWOT PADA RUMAH MAKAN TALAGO BIRU. 1.

Hidayatullah, R. N. W., & Guruddin, S. R. (2022). Strategi Pemasaran Dalam Meningkatkan Omzet Rumah Makan Pelangi Kabupaten Wakatobi Menurut Perspektif Ekonomi Syariah. lab, 6(01), 92–110. https://doi.org/10.33507/labatila.v5i02.568

Ka, & Srijani, N. (2020). Peran UMKM (usaha mikro kecil menengah) Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat.

Kotler, P. (t.t.). Marketing Management, Millenium Edition.

Mulyani.S, & Kamilah. (2023). Evaluasi Harga Perhitungan Pokok Produksi.

Panuntun, A. (t.t.). Pengaruh Delivery Order Shpeefood, harga dan jumlah order terhadap omzet bisnis kuliner pada daerah kabupaten sleman. Jurnal Pengabdian Masyarakat: Pemberdayaan, Inovasi dan Perubahan.

Parubak, B. (2010). FAKTOR-FAKTOR YANG DIPERTIMBANGKAN KONSUMEN DALAM PEMBELIAN KAIN DONGGALA DI KOTAMADYA PALU. 13(4).

Prasetiyan, N., Susanto, J., & Sri Winarti, A. (2022). ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI OMZET PEDAGANG PASAR KOLOMBO DIMASA PANDEMI COVID-19. SIBATIK JOURNAL: Jurnal Ilmiah Bidang Sosial, Ekonomi, Budaya, Teknologi, dan Pendidikan, 1(12), 2677–2690. https://doi.org/10.54443/sibatik.v1i12.419

Setiawan, E., & Gamayuni, R. R. (2022). Pengaruh Profitabilitas dan Likuiditas terhadap Pengungkapan Sustainability Report di Perusahaan yang Terdaftar pada Jakarta Islamic Index (JII). Studi Akuntansi, Keuangan, dan Manajemen, 1(2), 97–111. https://doi.org/10.35912/sakman.v1i2.1163

Downloads

Published

2025-11-30

Issue

Section

Articles